Hvor mange spots pr. kvm?

Hvor mange loftspots skal jeg bruge pr. kvadratmeter?

Hos Møller & Rothe mener vi, at antallet af loftspots, du skal bruge, varierer afhængigt af rummets anvendelse og af hvilken effekt du gerne vil opnå. En god tommelfingerregel er, at du kan have omkring et spot pr 1-1,5 kvadratmeter. Tager vi køkkenet som eksempel, anbefales det at sætte ét spot pr. 1-1,5 kvadratmeter. Det er nødvendigt med en bred vifte af lys, når der er tale om især loftspot til køkken. Hvis du derfor har et køkkenloft på 6 kvadratmeter, skal du bruge 5-6 spots.

Dette vil dog variere fra rum til rum. Denne anbefaling gælder for køkken, badeværelse, gang og køkkenalrum. I stue og soveværelse, anbefales det med lidt mindre lys.

Hvor langt skal der være mellem spots?

Uanset hvilket rum du skal placere spots i, så er tommelfingerreglen at placere dem med en afstand på omkring 0,8 til 1 meter. Det er vigtigt, at planlægge nøje, hvordan de forskellige spots skal sidde, så det bliver symmetrisk og afstanden mellem dem er lige stor. Hvis man ikke gør dette korrekt, kan du risikere, at rummet ikke får den optimale belysning. Det anbefales altid, at det er en elektriker, der måler op og montere spots i huset.

Hvordan placeres spots?

Det er generelt en god ide, at placere sine spots i et mønster. Du kan placere spots som du vil, men hvis man sørger for at der er et mønster vil man opleve en ensartet belysning og dine spots vil optræde mere æstetisk.

Spots placeres typisk i loftet, men det er også muligt at bygge indbygningsspots ind i skabe, hylder, udhæng eller en emhætte.

Hvor langt skal loftspot sidde fra væggen?

En god regel, når man skal placere sine loftspots, er at de skal placeres mellem 50 cm og 70 cm fra væggen. Placeres et spot for tæt på væggen, kan det give et mærkeligt lys og sætte for meget fokus på væggen. Placeres det derimod for langt fra væggen, kan det kaste mærkelige skygger på væggen og få rummet til at føles mindre. En god placering af spots i et rum, er med til at fordele lyset jævnt og give en god atmosfære. Skygger og lys betyder helt utrolig meget for vores opfattelse af et lokale, og dit hjem skal gerne være så velbelyst som overhovedet muligt.

Hvor mange spots kan jeg have i mit loft? 

Antallet af spot, afhænger af mange ting. Nogle af de mest afgørende ting, når man skal placere spots er hvor stort et rum du skal belyse, lofthøjden i det rum og hvor meget naturligt lys der er i rummet. Som nævnt tidligere, afhænger mængden af spots af størrelsen på det rum du skal belyse. Har du en lille entre med kun 3 kvadratmeters loft, har du måske kun behov for 2 spots, hvorimod et kæmpe køkken på 15 kvadratmeter naturligvis kræver mere. Når du bestiller en elektriker, der skal komme og sætte dine LED spots op, vil de måle dit loft efter og markere, hvor hvert spot skal være. Placering af spots kræver præcision og omhu, og da alle rum er forskellige, er der ikke én konkret svar på, hvor mange spots, der skal sidde i loftet.

 

 

Se vores udvalg af spots

Cases

Her har vi allerede rådgivet i lysdesign

Carlsberg, Restaurant SILO, Mads Nørgaard og Jeudan - Se flere af vores B2B Cases på vores case-side.

Lad os tale om dit projekt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev